Direct naar de inhoud.

Natuursteensoorten

Marmer

Marmer heeft een warme en klassieke uitstraling waardoor het bijna in elk interieur past. Als u kiest voor een marmer vloer is bijna alles mogelijk. Door de vele soorten marmer die er zijn kunt u kiezen uit vele kleuren en adering waarmee het gekozen effect wordt verkregen

Marmer kent een veelheid van toepassingen. Echter de meest ekende is wellicht toch de marmeren vloer. Echter ook marmeren werkbladen, tafelbladen en aanrechtbladen komen meer en meer in. Omdat marmer natuursteen is dat ontstaan is door de geologische krachten die tientallen eeuwenlang zijn uitgeoefend is geen enkele marmerplaat identiek. Zelfs niet als deze gevormd is uit het dezelfde marmerlaag. Dit geeft elke toepassing van marmer zijn eigen unieke schakering. Geen enkel stuk marmer is identiek aan het andere. Ondanks de sfeer van luxe en weldaad die om marmer heenhangt, is marmer minder duur dan vaak verondersteld wordt.

Graniet

Een granieten vloer is te herkennen aan zijn gelijkmatige en gespikkelde structuur. De vloer is in vele kleuren leverbaar, maar vooral bruin- en roodtinten komen veel voor. Een granieten vloer is erg slijtvast en daarom zeer geschikt wanneer uw vloer een hoge gebruiksbelasting heeft. Een ander voordeel van een granieten vloer is dat deze vorstbestendig is en een regelmatig uiterlijk heeft.

Graniet is een stollingsgesteente. Het woord zegt het al gesteenten ontstaan door ondergrondse stollingen: lava of magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Graniet bestaat voornamelijk uit drie soorten mineralen, kwarts, veldspaten en mica’s. De onderlinge verhouding van de mineralen verschilt door de herkomst, de locatie van de vindplaats. Vaak bestaat graniet voor een helft uit melkwit kwarts. Het veldspaat geeft de prachtige kleuren zoals bijvoorbeeld crème en roze. De ‘glinsteringen’ in graniet zijn meestal bruin of lichtgrijs van kleur.

Leisteen

Leisteen is te herkennen aan de unieke structuur in de vorm van lagen. Een leistenen vloer is slijtvast, daarnaast is het zo dat een leistenen vloer een stroef oppervlak heeft, zelfs wanneer het nat is. Met een leistenen vloer, behoort uitglijden dan ook tot het verleden.

Leisteen kan in bepaalde gebieden in de bergen worden gevonden. Het ontstaat uit klei die onder druk in de loop van vele miljoenen jaren omgevormd wordt tot leisteen. Dit gesteente bestaat uit dunne lagen steen waar een olieachtige vloeistof in zit. Leisteen bestaat uit een compositie van verschillende sedimenten die door samenspoeling van verschillende stoffen, waaronder kwarts, hematiet en pyriet, om er maar een paar te noemen die onder hoge druk zijn ontstaan. Leisteen is in veel soorten aardetinten te krijgen.